Gå til hovedindhold

Dagligdagen

Læs mere om vores hverdag

Rengøring af gulerødder

Lægdsgård har til huse i udkanten af Ikast på en firlænget gård med stuehus (børnehaven) og tre længer (værksteder og depot). Vi har 27.500 m2, to små søer, store gamle træer og en gammel have.

Lægdsgård er skabt i 2000 og er en børnehave normeret til 60 børn. Vi er en udebørnehave, ikke af nød, men som et bevidst pædagogisk valg. Vi har dyrehold med bl.a. æsler, kaniner, geder, alpacaer og minigrise.

Lægdsgård er et åbent sted, hvor der hvert år er ca. 2000 besøgende både i og uden for åbningstiden. Vi har overnatningsfaciliteter (shelters) til 30 personer som bruges af institutioner, skoler og privatpersoner.

Vores overvejelser omkring den pædagogiske praksis har skabt en hverdag, hvor vi ikke ret ofte er gruppeopdelt, men hvor alle ressourcer er til rådighed for spontanitet og arbejde i smågrupper på tværs af hele børnegruppen. Personalet har fokus på det enkelte barns behov og sammensætter grupper ud fra pædagogiske overvejelser med udgangspunkt i at skabe de rammer, som tjener det enkelte barns udvikling bedst men altid med respekt for fællesskabet.

Vi tager i skoven med en stor del af børnene hver uge. I skoven oplever børnene, at der er intet, der forstyrrer, og det er kun hvad vi kan finde på, som sætter grænsen. Der er opdagelsesture, svampeture, hulebyggeri, historiefortælling og meget mere. Børnene kan ligge og flyde i en hængekøje, snitte en pind, tage vilde ture i svævebanen eller få læst højt fra opslagsbøgerne om, hvad det er de har fundet… Der er plads til at være sig selv enten alene eller sammen med andre, og det er kun fantasien, som kan være bremsende for udfoldelsen.

Netop fællesskabet er omdrejningspunktet for skabelse af hverdagen på Lægdsgård - det omfatter børn, ansatte og forældre. Alle har en andel af den virkelighed som findes på Lægdsgård. Det er normalt, at forældre er med i hverdagen og på den måde bidrager til at skabe sammenhæng med hjem og institution. Vi laver blandt andet overnatning for de ældste børn, vi har vores Børnemusikfestival og forskellige arbejdsdage - igen med det formål at skabe de bedst mulige relationer mellem de voksne.

 

Kl. 06.30: Lægdsgård åbner. Man kan vinke ved vinduerne nedenunder, med den voksne, der har tid og lige er der. Børnene tilbydes morgenmad ved bordet i stuen og vi har fokus på en stille og rolig start på dagen. Vi serverer havregryn, cornflakes, havrefras og hjemmebagte boller. De børn som enten har spist hjemme eller er færdige med at spise leger. 

Kl.07.30: Morgenbordet ryddes for at begynde med at gøre klar til frugt, hvilket børnene skiftes til at hjælpe med.

Kl. ca. 08.30: Ryd-op-tid. Alle hjælper hinanden med at rydde op, så vi efterfølgende kan samles i aldersopdelte grupper og spise frugten.

Ca. kl. 09/09.30: Børnene får tisset af, de yngste bliver skiftet og vi går alle udenfor. Her er der rig mulighed for leg, men det er også ofte her, børnene har mulighed for at deltage i forskellige gøremål – fx forberedelse af eftermiddagsmad, fodring af dyrene, musik, ordne køkkenhave osv.

Kl. 11: Det er tissetid for de børn, som står på listen. De yngste bliver skiftet og der er et par børn med til at pakke madpakkerne til hver gruppe.

Kl. 11.30: Vi spiser madpakker – oftest i insektgrupperne, men nogle gange ændrer vi af pædagogiske årsager lidt i spisegrupperne. Efterfølgende puttes sovebørnene. Bagefter sætter de voksne sig på terrassen og får en kop kaffe.

Kl. 13.30: Det er igen skifte ble- og tissetid. Sovebørnene bliver lige så stille vækket.

Kl. 14.00: Der indtages eftermiddagsmad på terrassen.

Kl. 15.30: Bleer tjekkes igen og nogle børn sendes på toilet. Skal der ryddes op på legepladsen, gøres det også her.

Ca. 16.15: De sidste børn samles og får ”skrub-af-mad”, som ofte er knækbrød, men også kan være rester fra eftermiddagsmaden. Der er kaffe på kanden, så man er velkommen til at blive og hygge lidt ved afhentning.

kl. 17.00 Børnehaven lukker. Husk at sige farvel til en voksen (Fredag lukkes dog kl. 15.30).

Her er en oversigt over de måltider, som en typisk børnehavedag indeholder:

Morgenmad:

De børn som kommer fra kl. 6.30 kan spise morgenmad her i børnehaven. Lægdsgård sørger for cornflakes og havregryn og ofte er der også hjemmebagte boller.

Frugt:

Kl. 7.30 rydder vi morgenbordet for at begynde med at gøre klar til frugt, hvilket børnene skiftes til at hjælpe med at klargøre på fadene, som sendes rundt i små grupper. Vi spiser frugt ca. kl. 08.30.

Madpakker:

Madpakker spises som udgangspunkt i insektgrupperne (Humlebier og Myrer). Det er med til at børnene er i en lille og overskuelige gruppe, som gør det hyggeligt at sidde og spise. Det er vores holdning at der skal være forskel på hverdag og fest. Det betyder, at vi til festlige lejligheder kan servere kage eller lignende ifb. med madpakker eller til eftermiddagsmad.

Børnenes madpakker sættes i køleskabene i køkkenet. Madpakken bør være i en form som er let at håndtere - vi spiser ude! Sørg for at hver mad er pakket i madpapir for sig. Husk navn på madkassen.

Børnene får mælk til madpakkerne. Vi køber økologisk minimælk. Om vinteren får vi varmt saftevand. Ligeledes om vinteren skal børnene have spisevanter med (kan købes på Lægdsgård), de sættes fast oven på madkassen med en elastik.

Eftermiddagsmad:

Hver dag (undtagen fredag) er der klokken ca. 14 eftermiddagsmad på Lægdsgård. Eftermiddagsmaden er som udgangspunkt noget, som børnene har været med til at lave og gerne med afgrøder fra køkkenhaven. Vi laver gerne mad over bål eller i pizzaovnen og satser meget på, at eftermiddagsmaden er et hyggeligt afbræk i eftermiddagens aktiviteter.

Skrub-af-mad:

Sidst på eftermiddagen er der mulighed for, at børn og voksne kan få et enkelt knækbrød, eller hvad der nu måtte være af rester i køkkenet. Det er ikke meningen at "skrub af mad" skal være et måltid, men mere en hyggelig stund til at slutte dagen af med. Forældrene er meget velkomne til også at sætte sig og få en kop kaffe.

Den hemmelige hule er ikke det samme, hvis den er overvåget.

Lægdsgård er et stort sted og det giver børnene rige muligheder for at finde "voksenfri" områder. Men "voksenfri" betyder ikke, at der ikke er voksne tilstede. Personalet på Lægdsgård spreder sig over hele arealet og der er altid én i nærheden af børnene. Man kan sige, at vi er der, hvor børnene er – men har samtidig respekt den uforstyrrede leg.

På Lægdsgård tager vi udgangspunkt i et aktivt udeliv og uderummet er vores vigtigste rum.

Vi tror på, at vi, gennem det at være ude, tilbyder børnene nogle rammer og muligheder, som inderummet ikke kan tilbyde. I uderummet har børnene plads og ro til at kunne beskæftige sig med det, som de har allermest lyst til. Lege med hvem de vil og være sammen med de voksne, som de har det bedst med. Det er vigtigt, at børn er fysisk aktive og udvikler en god motorik. En god motorik er en forudsætning for en god indlæring i skolen og det giver livsglæde resten af livet. 

Vi tror på, at udebørn er mindre syge, har bedre koncentration, er fysisk stærkere og er mere sociale og harmoniske.

I det daglige er vi ude fra ca. 9 - 15, hvorefter vi tager en vurdering af, om vi skal gå ind. Vi tager os ikke nævneværdigt af vejret, men tilpasser os. Det kan dog ske, især i vinterhalvåret, at vi går ind tidligere, men det hører til sjældenhederne.

På Lægdsgård vil vi give børnene et indblik i naturens luner. Give dem kendskab til, hvordan årstiderne skifter og dermed også, hvordan naturen fungerer med skiftende vejr. På længere sigt har vi selvfølgelig en stor og flot tro på, at vi får nogle børn, der forstår naturens fine balance og som voksne er med til at passe på natur og miljø.

På Lægdsgård skal den kreative side af børnene kunne udfolde sig.

Vi gør meget for at der tilbydes børnene en bred vifte af muligheder, vi:

  • maler 
  • tegner
  • klippe/klistrer
  • laver ansigtsmaling
  • bygger nye legeredskaber eller arbejder i værkstedet

Alle ideer og spontane indfald enten fra børn eller de voksne kan realiseres på Lægdsgård, og vi gør det gerne! Vi elsker at være nysgerrige SAMMEN med børnene.

 

 

I efteråret starter vi op med en klub for de ældste børn, og mange af dem skal i skole. Grunden til at det hedder "Klubben" er, at ikke alle de børn, som går i klubben nødvendigvis skal i skole, men kan alligevel have stor glæde af det, som foregår i klubben.

I klubben laver vi ting såsom:

  • sjove oplevelser sammen
  • styrker de sociale færdigheder
  • cykelture
  • besøger SFO'en og skolen på besøgsdage
  • laver små opgaver 
  • leger
  • laver eksperimenter
  • og alt muligt andet...

Hovedårsagen til Klubben er, at de ældste skal opleve, at få mulighed for at styrke de sociale relationer og på den måde, være godt rustet til skolelivet.

Hver tirsdag kører en gruppe børn til vores hemmelige sted i skoven ved Gludsted. Her er der mulighed for skovture, at finde svampe, snitte i pinde, lege gemmeleg, gå til søen og en masse andet sjov. Skovgrupperne kan I se på opslagstavlen i gangen. Vi ændrer på dem engang imellem, så vi tilgodeser det enkelte barns behov for sociale relationer osv. Man skal være færdig med at bruge ble og sove til middag, før man kan komme med i skoven.

Oplever vi en bekymring omkring et barn, søger vi altid en dialog med forældrene for sammen at afdække barnets udfordringer og ressourcer. Vi sikrer, at forældrene bliver inddraget i, hvad vi sammen kan gøre for at støtte barnet, og en ændring af de pædagogiske tiltag foregår altid i en dialog med forældrene. Det er vigtigt for os, at vi får afdækket forældrenes ressourcer og engagement, så vi med udgangspunkt i det, kan vurdere indsatsen.

Hvis det viser sig at barnet ikke kommer til at trives bedre via den ændrede praksis, vil vi i samråd med forældrene søge hjælp til løsning af problematikken ved vores eksterne samarbejdspartnere (talekonsulent, pædagogisk vejleder, psykolog osv.). Derudover kan vi tilbyde SAFT - Samtaler om Autoritative ForældreTyper. Se mere om dette tilbud HER

Dyrene er en ret stor del af dagligdagen på Lægdsgård 
Vi har en række forskellige dyr og børnene er vilde med at hjælpe til, når de skal passes og plejes. Hver dag er en lille flok børn med til at fodre hele besætningen sammen med en voksen. Der kan være forskellige pædagogiske årsager til, at det enkelte barn vælges til at være med til at fodre.

Lige nu har vi disse dyr:

  • Æslerne Olga, Linda og Rosine
  • Minigrisene Gurli og Jytte
  • Alpacaerne Tika og Esmeralda
  • Gederne Bertram, Jutta, Merete, Ulla og Ruth
  • Kattene Panda og Yvonne

Weekendpasning af dyrene
Personalet og børnene passer dyrene til hverdag og det er et vigtigt element i vores dagligdag. I weekenderne er det forældrene - sammen med deres børn - som passer dem. Det er ikke den store staldrøgteruddannelse, der skal til. Alle tingene tager ca. 10 minutter, hvis man har travlt - men hvis man har eksperten (altså barnet) med, kan det sagtens tage meget længere tid.

Med jævne mellemrum kommer der nye navne på tavlen i forhold til hvis tur det er til weekendpasning og der vil være mulighed for at bytte sin fodervagt indbyrdes med de andre forældre.

Uden børn og forældres hjælp, kan vi ikke have dyr - så vi er meget taknemmelige for, at vi får så god hjælp til at bevare dyrelivet på Lægdsgård

Her kan I se nogle af vores skønne dyr:

Forrige Næste